Ofte stilte spørsmål

Vi har samlet noen av de mest stilte spørsmålene på denne siden. Ta gjerne kontakt med oss hvis du ikke finner svaret du leter etter her: info@pg.no

 

Om våre leveranser

+ Kan jeg spesialbestille et produkt som ikke finnes på pg.no?

Vi har et bredt nettverk og det kan godt hende vi kan hjelpe deg. Ta kontakt med oss så kan vi undersøke nærmere.

+ Hvordan bestille fra PG?

Bestillinger gjøres via skriftlig e-post til info@pg.no. For å iverksette ordren trenger vi følgende informasjon:

  1. Mengde / antall enheter / antall kvadratmeter. I de fleste tilfeller er det det utførende fagets (gulvlegger, malermester eller sluttbruker) ansvar å beregne riktig kvantum. Vi er ikke ansvarlig for oppmåling og kvantum.
  2. Produkt enten beskrevet med artikkelnummer eller farge, design og egenskaper.
  3. Leveringsadresse med navn og telefonnummer til person som kan ta imot varene.
  4. Fakturaadresse / e-post med navn og telefonnummer til persom kan ta imot faktura.

+ Hvordan måle opp antall kvadratmeter?

Det er i hovedsak utførende gulvlegger som har ansvaret for å beregne riktig kvantum.

+ Hvor mye svinn / kapp er det vanlig å beregne?

Det er vanlig å beregne 5% ekstra materiale til svinn eller kapp. Det er i hovedsak utførende gulvlegger som har ansvaret for å beregne riktig kvantum.

+ Hvor lang er leveringstiden?

Leveringstiden avhenger helt av hvilket produkt du ønsker å kjøpe.

Standardprodukter er som regel på lager. Leveringstiden er da omlag 1 til 1,5 uke.

Spesialprodukter kan ha 4 til 6 ukers produksjonstid, men også lenger avhengig av type produkt og kvantum. Ta kontakt med oss så undersøker vi nærmere.

+ Hvordan leveres min bestilling?

Vi leverer direkte til byggeplass over hele Norge. Forsendelsen kommer med trailer og forutsetter at varemottaker kan losse dette. Transportselskapet leverer på gateplan / til rampe. Skal gods transporteres i høyere etasjer, må dette avtales på forhånd til en egen pris. Hvis det ikke er avtalt inntransportering av gods for leveransen plikter varemottaker dermed selv å frakte godset inn ved tidspunktet for varemottaket. Etter tilbudets utløp tas det forbehold om prisendringer. Påførte ekstraomkostninger i forbindelse med transport, for eksempel bomtur, venting eller lagerhold vil viderefaktureres kunden.

+ Hva koster frakten?

Fraktomkostningene avhenger av kvantum. Spør oss om et uforpliktende tilbud.

+ Kan jeg bytte eller returnere en vare?

Se punkt 4 ved våre Alminnelige leverings- og betalingsvilkår

Retur av solgte, feilfrie varer er prinsipielt utelukket.

Kjøperen har dog etter skriftlig godkjennelse fra ProsjektGulv AS rett til å returnere leverte varer. Kjøperen krediteres herved fakturabeløpet for varen minus 20 %. Kunden har ansvaret for bestilling av returfrakt til opprinnelig avsendelsessted og for returfraktens kostnad. Alt returnert gods skal ligge i ubrutt originalemballasje. Returnert gods i emballasje som har vært åpnet krediteres ikke.

+ Hva skjer om en vare blir skadet under transport?

Det er viktig å kontrollere leveransen ved ankomsten for synlige feil (f.eks. påført transportskade) eller mangler. Varemottaker skal kvittere på Fraktbrev som sjåføren har med. Dersom det er skade eller manko, skal dette føres på Fraktbrevet som sjåføren får med seg, hvis ikke er det så å si umulig å klage i etterhånd. Husk å spésifisere nøyaktig antall pakker som er skadet evt. som er i manko. Sørg for å få kopi av Fraktbrevet med identisk påskrift og sjåførens signatur (sjåføren skal være enig i skadeomfang og evt. manko). Ved skade må det også tas bilder. Ta gjerne bilde mens pallene ennå står inne i bilen. Sjåføren skal rapportere om evt. skade/manko, så dette må i tilfelle avklares før sjåføren forlater plassen. Dersom dette ikke gjøres, vil transportselskapet kunne si at evt. skade / manko har oppstått etter levering, og at det er varemottaker ansvar.

 

Om parkett og tregulv

 

+ Hva er forskjellen på oljede og lakkerte overflater?

Oljede overflater er et resultat av diffusjonsprosessen. Dette gir en varm, antistatisk, sklisikker og allergivennlig overflate som er lett å vedlikeholde og reparere. Fargeforskjell som et resultat av solens UV lys kan reduseres ved hjelp av spesialsåpe. Argumentene mot et oljet gulv er at overflaten må vedlikeholdes regelmessig og væske gir flekker dersom det ikke tørkes opp umiddelbart.

Lakkerte overflater bygger opp lag oppå treet. Fordelen med en lakkert overflate er at man ikke trenger noe regelmessig vedlikehold (annet enn støvsuging) og at overflaten er motstandsdyktig mot flekker fra væske. Argumentene mot en lakkert overflate er at det er kunstig, kjølig og er vanskelig å reparere. Fargeforskjell som et resultat av solens UV lys kan heller ikke påvirkes.

Vi har både oljede og lakkerte gulv i vårt sortiment. Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er best av de to alternativene. Et godt svar er at man alltid bør være flink til å vaske eller støvsuge med en gang sølet / støv oppstår. På den måten er man sikker på å bevare materialene lengst mulig, uansett hva slags overflate det har.

+ Hva slags romklima anbefales for parkett?

Tre er et hygroskopisk materiale; det absorberer og mister vann i relasjon til omgivelsene. Tre vil utvide seg og trekke seg sammen (svelle og krympe) med fluktuerende endringer inntil det har funnet sin balanse med den relative fuktigheten og temperaturen i luften. Dette resulterer i svelling og krymping av gulvet, som kan lede til sprekker mellom bordene eller svake buler. Når dette skjer sier man at treet arbeider. I prinsippet bør ikke dette ansees som noe negativt, men heller en karakteristikk ved det naturlige materialet tre. For å minimalisere de uungåelige endringene i dimensjonene så mye som mulig anbefaler vi at du opprettholder et romklima med temperatur på 20°C og en relativ luftfuktighet på 40 til 60% gjennom hele året.

Alt tømmeret brukt til gulv fra Weitzer Parkett er tørket til ± 2% av likevektsfuktigheten. Dette er det samme som forventes at det vil ha ved bruk. Fuktighetsnivået i tømmeret i gulvet på det tidspunkt det leveres til byggeplass anslås å ha en relativ fuktighet på 40%.

Videre kan det være en fordel å velge et treslag som ikke sveller eller krymper mye og at tømmeret har en lav absorberingshastighet i forhold til fuktighet (f.eks. eik).

Det er spesielt viktig å opprettholde klimaet i rommet under de kalde vintermånedene. Den tørre luften innendørs kan få tømmeret til å tørke ut og sprekker har lettere for å oppstå. Dette kan forhindres ved å bruke en luftfukter. Det anbefales at man ikke lufter ut over lengre perioder under vinteren. Luftfukter, planter og alternative kilder til fuktighet vil hjelpe trematerialet i gulvet til å finne balanse. For å sjekke luftfuktigheten kan man benytte et hygrometer.

Husk: Et sunt inneklima er ikke bare viktig for gulvet, men også for din egen helse.

+ Hva bør jeg tenke på når jeg legger tregulv i lav-energi og passiv hus eller hus med kontrollert ventilasjon?

Hus som er utført i slike lufttette kledninger har ofte en unaturlig høy luftutveksling, noe som ofte resulterer i at luften innendørs blir veldig tørr i vintermånedene. Hvis dette er tilfellet er det viktig å passe ekstra godt på klimaet og finne de rette instillingene på ventilasjonssystemet. Den optimale romtemperaturen er 20°C og har en relativ luftfuktighet på mellom 40% og 60%. Ved å gjøre dette sparer du også verdifull oppvarmingsenergi. En lavere romtemperatur føles mer komfortabel når luftfuktigheten er høy. Under vintermånedene anbefaler vi å benytte luftfuktere, planter og alternative kilder til fuktighet. Dette vil hjelpe tregulvet slik at det ikke krymper og man unngår sprekker. For å sjekke luftfuktigheten kan man benytte et hygrometer.

+ Hvilken tykkelse har parkettgulv?

Vi har parkettgulv med tykkelsene 20 mm, 15 mm, 14 mm og 11 mm.

+ Hvorfor er tykkelsen på slitesjiktet viktig?

Tykkelsen på slitesjiktet avgjør først og fremst hvor mye et gulv tåler av støt, trykk og slitasje. Den sekundære hensiktet med slitesjiktet er at det kan slipes gjentatte ganger for å gi gulvet nytt liv. Fra våre produsenter har vi 4,5 mm, 4 mm, 3,6 mm og 2,5 mm slitesjikt på gulvene med lamellkonstruksjon. Vi har også massive plank, der tykkelsen på planken, 20 mm eller 15 mm, er avgjørende for gulvets levetid. 3,6 mm er det vanligste slitesjiktet. Dette kan slipes ned 2-3 ganger. Det er vanlig å slipe ned gulvet hvert tiende år, men hvis overflatebehandlingen og vedlikeholdet er godt er det ikke sikkert det er nødvendig. Slitesjiktet spiller direkte inn på gulvets levetid og er avgjørende for hvor bærekraftig ditt interiør er.

+ Hvor ofte er det nødvendig å vedlikeholde et oljet gulv med spesialsåpe?

Dette avhenger av hvor skittent gulvet blir. Generelt bør det vedlikeholdes annenhver uke. I tillegg til å vedlikeholde har også spesialsåpen opprettholdende effekter.

+ Hvor ofte må et oljet gulv re-oljes?

Dette avhenger av området gulvet er lagt på og hvor godt vedlikeholdet er. Det oljede gulvet bør behandles med vedlikeholds-balsam en gang i året. Hvis vedlikeholdet er dårlig kan flekker og falming av fargen oppstå og det vil kreve mer innsats i å friske opp gulvet.

+ Hva slags leggemetode anbefales for tregulv?

Vi anbefaler helliming av tregulv. Helliming har følgende fordeler:

  1. Bedre akustiske verdier i rommet.
  2. Direkte overgang til andre typer gulv er mulig (f.eks. flis).
  3. Ingen ekspansjonslister for store arealer.
  4. Enklere sliping av gulvets overflate.
  5. Kreative installasjons-mønstre er mulig (f.eks. Fiskeben, chevron og terningmønster).

+ Har dere tregulv som kan legges flytende?

Ja. Weitzer Parkett sine konstruksjoner WP Charisma og WP Comfort plank har klikk-funksjon og kan derfor legges flytende.

+ Har dere tregulv som passer med gulvvarme?

Ja. Weitzer Parkett sine gulv passer utmerket med gulvvarme. Vi forutsetter at gulvvarmesystemet er installert av en profesjonell og at undergulvet opprettholder relevante standarder. Det er veldig viktig at man inspiserer undergulvet før tregulvet blir lagt. Den optimale romtemperaturen er 20°C med en relativ luftfuktighet på mellom 40% og 60%.

+ Er et tregulv bærekraftig?

Ja, våre tregulv produseres kun med tømmer fra sertifiserte bærekraftige skogbruk i Europa. Les mer om bærekraft her

+ Jeg veltet en bøtte vann på gulvet, er det dumt?

Hovedsaklig bør slik fuktighet på gulvet unngås. Hvis uhellet skulle skje bør dammen tørkes opp så raskt som mulig. Hvis vannet ikke tørkes opp kan det penetrere nedover i gulvets kontruksjon og få treet til å svelle. Mulige konsekvenser av dette kan være lamellslipp eller buler i området. Hvis ikke bulene går tilbake etter at det har tørket kan det være nødvendig å bytte de utsatte bordene. Små vannflekker kan reduseres ved hjelp av vedlikeholdssett.

+ Hva skjer hvis man søler rødvin?

Hvis væsken tørkes opp umiddelbart bør det ikke oppstå noen flekk. Hvis væsken har ligget over lang tid på gulvet, og har dannet en flekk, kan man forsiktig slipe ned det øverste laget til de fargede pigmentene er fjernet. Som regel befinner flekken seg kun i det øverste laget av treverket. Deretter kan man olje det utsatte området med samme olje som resten av gulvet. Vi anbefaler at du benytter en profesjonell til denne jobben.