Bouchardé designet av Patrick Norguet.

Bouchardé designet av Patrick Norguet.

 
concrete-lcda-logo.png

Om Concrete LCDA Produkter Dokumenter

 

Concrete LCDA er paneler i ekte betong utformet i samarbeid med Frankrikes mest anerkjente designere.

 

Concrete LCDA ble stiftet i 2003 i byen Avrillé i Frankrike. Bedriften har et verksted og fabrikkområde på 7500 kvadratmeter dedikert til produksjonen av betongpaneler. Om lag 40 ansatte er spesialister på utformingen av de unike betongproduktene og jobber i et tett sammensatt og effektivt team som kan håndtere både større og mindre prosjekter. Concrete LCDA er den fremste europeiske produsenten av fiber-forsterket betonginnredning og vektlegger perfeksjon i sitt estetiske uttrykk. På listen over referanseprosjekter har de merkevarer som Balenciaga, Saint-Laurent Paris, Céline, Givenchy, Nike, Bulthaup og Dior.


Et kreativt vendepunkt

I 2011 ble industridesigneren Matali Crasset ansatt som selskapets kreative direktør. Hun er kjent for å forme ut ifra helt nye perspektiver og retningslinjer, fremfor å følge det som er vanlige prosedyrer og tradisjoner. Crassets verk har et bredt eklektisk spekter og spenner fra håndverk til elektronisk musikk. Ansettelsen fremstår som et vendepunkt for Concrete LCDA da Crasset ledet bedriften inn i kreative samarbeid med med flere av verdens mest anerkjente designerne. Neri & Hu, Jean-Marie Massaud, Terence Woodgate, Jean-Philippe Nuel, Ora Ïto, Victoria Wilmotte, Normal Studio og Patrick Norguet har alle bidratt med utforming, teksturer og design av betongpanelene. I dag er Concrete LCDA en unik kolleksjon av estetiske materialer der hvert betongpanel er som et smykke for interiøret.

 

Giometry designet av Ora Ïto.

6 ganger sterkere enn vanlig betong

Betong er en blanding av sement som bindemiddel, aggregater (sand og grus), vann og tilsetningsstoffer. Kvaliteten og ytelsen avhenger av disse komponentene og deres proposjoner. Tidligere snakket man om betong i entall, i dag snakker man om flere ulike typer betong. Før stilte man ikke så høye krav til betongmaterialet, annet enn toleransen og ytelsen i forhold til bærekapasitet. Dagens betongmaterialer er mye mer avansert og betong er idag det nest mest brukte materiale i verden, rett etter vann.

De nye betongmaterialene tilhører to familier; High-Performance Concrete (HPC) og High Performance Fibre-reinforced Concretes (HPFC). Begge typene trenger veldig lite vann (kun 35 liter pr m3 sammenliknet med 110 til 120 liter per m3 for tradisjonell betong) men de har likevel maksimum kapasitet. Ductal er navnet på en ny type HPFC, utviklet av Lafarge i samarbeid med Bouygues and Rhodia, som er opp til 6 ganger sterkere enn tradisjonell betong. Materialet er veldig resistent mot slitasje, forurensning og riper takket være sin lave porøsitet. Ductal er veldig flytende og følger støpeformer eksakt, noe som gjør det til et veldig anvendelig materiale for utforming. De nye generasjonene betong beveger seg inn i områder som design og interiør. Dette følger den moderne trenden sentrert rundt styrken av utforming som arkitektene og designerne Tadao Ando, Le Corbusier, Oscar Erlenmeyer, Adolf Loos og Auguste Perret banet vei for i sine kreasjoner.

Panbeton

Chevrons designet av Jean-Philippe Nuel.

 

Concrete LCDAs flaggskip-produkt heter Panbeton. Dette er lettvektige betongpaneler med forside i ekte rå betong og en bakside av ultralett skum. Panbeton veier lite, de er enkle å kutte og installere og passer derfor perfekt for interiør-situasjoner der man ønsker en moderne atmosfære med det autentiske betongmaterialet. Panbeton er tilgjengelig i 20 ulike design og 7 farger. Tykkelsen kan variere avhengig av design, men stort sett er de 15 mm tykke, med 10 mm ekte betong i toppsjiktet og en bakside av skum på 5 mm. Standard-dimensjonene er 2600 x 900 mm, men de kommer også i ekstra store størrelser på 3500 x 1200 / 900 mm. Etter installasjon er Panbeton-panelene like genuine betongvegger som om de skulle være støpt på stedet. Concrete LCDA er verdensledende eksperter på betong og deres verkstedet kan behandle spesialproduksjoner som omfatter andre dimensjoner, spesialdesign og teksturer, eksperimentelle pigmenteringer av betongmaterialet og typografi / logo preget inn i panelene. Panbeton kan også overflatebehandles på en slik måte at det tåler sprut, søl og direkte kontakt med hender. Et godt eksempel på dette er Concrete LCDA panelene som er montert i McDonalds restaurantene i Frankrike. Concrete LCDA åpner dermed opp for å bruke betongmaterialet mye hyppigere og på nye måter enn det som tidligere har vært mulig.

Se hele Panbeton-kolleksjonen her

 
Referanseprosjekt: Elkjøps hovedkontor i Nydalen med Panbeton, Classic by Studio LCDA på vegg, tak og møbler med logo og skjermer innfelt.

Referanseprosjekt: Elkjøps hovedkontor i Nydalen med Panbeton, Classic by Studio LCDA på vegg, tak og møbler med logo og skjermer innfelt.


Slimbeton

 

Slimbeton, Scaffolded 2mm

 

Slimbeton, Classic

 
 

Slimbeton er betongpaneler med mindre dimensjoner. Hvert panel måler 1200 x 800 mm og er kun 7 mm tykt. Panelene er fortsatt støpt av det patenterte HPFC betongmaterialet og er derfor lettere og mer slitesterkt enn vanlig betong. Den tynne profilen på Slimbeton gjør at disse panelene fungerer utmerket til å kle møbler, kjøkken og andre overflater. I motsetning til Panbeton kommer Slimbeton kun i 2 design: Scaffolded 2 mm, med industrielle spor etter montering, og Classic som er en ensartet slett overflate i ren betong.