Bevegelser på dypet gir endringer i overflaten.

Det kreative teamet ved 5.5 Paris fant inspirasjon i jordklodens overflate og de tektoniske platenes bevegelser da de skulle designe himlinger for Ober.

Vanligvis benyttes himlinger for å regulere akustikk i interiør og redusere lyde mellom rom. De har også en estetisk funksjon ved å skjule tekniske installasjoner i tak. Ober ønsket å utvide sin produktportefølje til også å ta for seg himlinger da de engasjerte det franske designkollektivet 5.5 Designers i Paris. Med et av verdens bredeste sortiment innen paneler til vegg og finér i ekte tre ville Ober undersøke hvordan man kunne benytte disse overflatene i taket.

Med et kreativt team sammensatt av en rekke ulike disipliner innen design av produkter, grafiske elementer, animasjon, typografi, fotografi og arkitektur startet 5.5 med helt blanke ark når de tok for seg emnet. Dette resulterte i at de fant opp et nytt system for å montere og og feste himlingene, noe som igjen ga dem et mye mer kreativt spillerom. Dette nye installasjonssystemet består av hengere, kroker og profiler spesialutviklet for de nye designene. Systemet krever ikke noe spesialverktøy og er lett og intuitivt og forstå. Det nye systemet gjør at man kan feste panelene i vinkler og skape dramatiske rytmer og utrykk i himlingen, noe som tidligere kun var mulig ved svært kostbare spesialtilpassede løsninger.

 
2012-oberflex-tectonique-espace-3d-plaques-renversees.jpg
 

De nye designene som dukket opp som et resultat av systemet under er dramatiske og effektfulle. Som en kontrast til de ordinære himlingssystemene som visuelt er firkanter i et rutenett får man med Tectonique et spekter av geometriske omgivelser som inspirerer og gir en ekstra dimensjon til overflaten i taket. 5.5 døpte kolleksjonen Tectonique etter jordens tektoniske plater. I likhet med kontinentaldriften som skyver på jordens plater er det også det underliggende systemet som bestemmer hvordan platene i himlingssystemet ender opp med å se ut. De ulike designene har fått navn fra begreper innen fagområdet kontinentaldrift: Continent, Eruption, Fault, Slip.

Som om ikke Tectonique seriens særegne uttrykk er nok er også alle designene tilgjengelig med samtlige overflater i Obers kolleksjon, i tillegg til Pure Paper og Metal overflatene. Til sammen gir dette et omtrent endeløst utvalgt av kombinasjoner og et bredt spekter av muligheter. Man kan også kombinere tre, papir og metall og involvere ulike teksturer fra Pure Paper kolleksjonen på overflaten av takpanelene. Ved akustiske utfordringer er Tectonique kolleksjonen spesielt nyttig da man kan få overflatene perforert med Obersound designene og henge dem i vinkler som skaper diffusjon av lydbølgene fra støyen.

 
2012-oberflex-tectonique-espace-photo2.jpg
 
05-systeme-tectonique-1.gif